London

Friss topikok

  • Sledger: Mindkettő krikettstadion (Lord's és Oval) is történelmi helyszín. A Lord's-on játszik a Middlesex,... (2012.01.06. 21:43) Sport

Címkék

Archívum

London

2012.01.01. 16:53 - kaszai

London /angol kiejtés szerint: ˈl ʌ n d ə n (segítség·infó) / az Egyesült Királyság és azon belül Anglia fővárosa, a legnagyobb városi terület az Egyesült Királyságon belül, és a legnagyobb városi terület az Európai Unión belül. London elterül a Temze-folyó két partján. A története egészen az alapító rómaiakig nyúlik vissza, akik a várost Londinium-nak nevezték. A középkor emlékeit a város központjában található City of London őrzi, a mai London ez köré épült ki. London a világ egyik vezető globális városa. A város nemcsak az Egyesült Királyság, hanem a világ egyik kereskedelmi, oktatási, szórakoztatóipari, divati, egészségügyi, kutatási és fejlesztési, turisztikai és közlekedési központja.[1] London a világ legnagyobb pénzügyi központja is New York mellett[2][3][4], és az ötödik legtöbb GDP-t termelő város a világon (Európában az első).[5] London a világ egyik leglátogatottabb városai közé tartozik[6], évente kb. 27 millió turista választja uticéljául[7], és a London-Heathrow-i repülőtér a világ legforgalmasabb repülőtere.[8] Londonban 43 egyetem található, és ezzel Európa legtöbb egyetemével rendelkező városa.[9] Itt a legmagasabbak az ingatlanárak az egész világon.[10][11] 2012-ben Londonban rendezik a nyári olimpiai játékokat, és ezzel London lesz az egyetlen város a világon ahol immár harmadszor rendeznek olimpiát.[12] Londonban sokféle népcsoportok, kultúrák és vallások találkoznak. Csak a város területén 300 nyelvet beszélnek az emberek. A 2009-es népszámláláson Nagy-London népessége 9.675.567. fő volt,[13][14][15] ezzel a számmal a legnépesebb városa az Európai Uniónak,[16] és a második legnépesebb városa Európának Moszkva után. A Londoni agglomeráció becslések szerint 12 és 14 millió fő közé tehető.[17][18] A város volt a világ legnépesebb városa 1831 és 1925 között. Londonban több világörökségi helyszín található. Ezek többek között a Tower of London, a Királyi Botanikus Kert, a Westminster-palota és a Westminsteri apátság, valamint Greenwich, ami nevezetességét a csillagvizsgálójának köszönheti, valamint annak, hogy itt halad át a „Greenwichi délkör”, ami a zónaidő számítás hagyományos alapja. Más híres nevezetessége a városnak, a Buckingham-palota, a London Eye, a Tower Bridge, a Piccadilly Circus, a Trafalgar tér, a Szent Pál Székesegyház és a Wembley Stadion is. London otthont ad számos nevezetes múzeumnak, galériának, könyvtárnak és egyéb kulturális intézménynek, többek között a British Museumnak, a National Gallery-nek és több mint negyven színháznak. A londoni metró a legrégebbi földalatti vasúthálózat a világon, és a második legnagyobb kiterjedésű a világon a Sanghaji metróhálózat után.

A bejegyzés trackback címe:

https://londonv.blog.hu/api/trackback/id/tr23511431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása